Seeky

Spoločnosti sa dostatočne nedigitalizujú

Dátum vydania

24. 11. 2021

Zaujíma vás opísaná téma?

kontaktujte nás
Spoločnosti sa dostatočne nedigitalizujú

Zákazníci zo západnej Európy vedia lepšie využívať technológie pri každodennej práci, my sme v oblasti digitalizácie veľmi konzervatívni. A Európa nám uteká, hovorí Martin Koláček, spolumajiteľ spoločnosti System4U.

Bohužiaľ, nemôžeme začať s ničím iným ako s kovidom. Aký vidíte vplyv pandémie na vaše digitálne podnikanie?

Je to pre vás lepší biznis ako kedysi?

Pociťujeme útlm v podnikaní, ale naša činnosť je trochu špecifická. V našej oblasti správy podnikovej mobility(EMM) sa celý ekosystém zmenil a my sa mu musíme prispôsobiť.

Čo sa zmenilo? Prekvapuje vás záujem firiem o komunikáciu na diaľku a prácu z domu?

Myslel som, že to je vaša hlavná činnosť. Je to tak, ale s covidom prišiel nečakaný globálny nástup nástrojov Microsoft a Microsoft nie je práve technológia, na ktorú sme sa v minulosti špecializovali. Preto sme museli preniknúť do tajov spoločnosti Microsoft a reagovať na zmeny na trhu, aby sme nestratili získané postavenie.

Takže ste museli prejsť na Microsoft, alebo ako to mám chápať?

Je to skôr prispôsobenie a nasadenie do nového prostredia. Kľúčovým bodom je, že technológie spoločnosti Microsoft majú nízku maržu, na rozdiel od tradičných technológií, s ktorými sme pracovali. Okrem toho sme vďaka našej tradičnej spolupráci mali s týmito dodávateľmi dobré vzťahy. V spoločnosti Microsoft sme jedným z tisícov ďalších partnerov a musíme si tu ešte vybudovať silnú pozíciu. Okrem toho, samozrejme, naši súčasní a potenciálni zákazníci už zvyčajne majú svojich partnerov spoločnosti Microsoft, takže je ťažké presadzovať naše kompetencie všade na obsadenom trhu.

Ako sa stalo, že sa Microsoft dostal do tejto oblasti takmer z ničoho nič, keď si pravdepodobne všetci ešte pamätáme jeho pokusy uspieť vo svete smartfónov?

Pravdepodobne preto, že celý ekosystém okolo Microsoft 365 je skvele koncipovaný. Rád hovorím, že je to niečo ako IT bez IT ľudí. Ak chcete vytvoriť webovú lokalitu v Tíme, vytvoríte ju skôr, ako lusknem prstami. Predtým ste to museli prehnať cez IT oddelenie, bolo potrebné schvaľovanie, kontroly, debaty o rozpočte… Je to jednoducho funkčné a jednoduché.

Aký vplyv má tento vzostup spoločnosti Microsoft na zákazníkov vo vašom portfóliu?

V súčasnosti sú technológie podnikovej mobility určitým kompromisom. Spoločnosť Microsoft teraz spája technológiu Intune so správcom Microsoft Endpoint Manager, ktorý sa používal na správu stolových počítačov. Ide o technologicky spoľahlivé riešenie, ktoré nie je tak špecializované ako tradičná správa podnikovej mobility , napríklad VMware alebo Ivanti MobileIron. Na druhej strane sú však pre bežných zákazníkov dostatočné. K tomu však pridávajú ďalšiu funkciu, ktorou je zabezpečenie v cloude, ktoré je vo vyšších tarifách M365 naozaj vysoké. Z technologického hľadiska je to teda o niečo horšie riešenie ako tie tradičné, na druhej strane však pridávajú ďalšie funkcie, ktoré sú žiadané.

Vidíte teda väčší záujem spoločností o tieto riešenia?

Áno, bezpochyby.

Ponúkajú služby M365 dostatočné nástroje pre všetky spoločnosti?

Vôbec nie. Musíme si uvedomiť, že zamestnanci nie sú len ľudia za počítačom. Napríklad kuriéri potrebujú úplne iné nástroje ako účtovník, vývojár alebo traktorista. Spoločnosť musí vždy zistiť, čo každý zamestnanec potrebuje, a vyhovieť jeho potrebám.

Pozorujete zmeny v prístupe k hybridnej práci? Už sa vaši zákazníci konečne psychicky zmierili s tým, že novým normálom už nebude práca z kancelárie päť dní v týždni, ale kombinácia práce z kancelárie a vzdialeného prístupu?

V každom prípade ide o trvalé zmeny; technológie práce na diaľku a digitálne prostredia zostanú v podnikoch natrvalo. V porovnaní s našimi západoeurópskymi zákazníkmi zaostávame a utekáme. Lepšie využívajú technológie pri každodennej práci, typickým príkladom je zdravotníctvo. Tam majú všetky sestry tablety, čo ich robí podstatne účinnejšími. Pravdepodobne viete, ako sú u nás vybavené zdravotné sestry.

Na čo to je?

Myslím, že sme veľmi konzervatívni. Pravdepodobne to nemôže byť spôsobené nedostatkom peňazí v zdravotníctve, pretože investuje veľa, ale neefektívne. Ako vieme z nedávnych príbehov, najmä IT je dosť deravé. Nejde však len o zdravotníctvo, vo väčšine odvetví, v ktorých pôsobíme, ľudia využívajú technológie na prácu len v malej miere.

S akými najväčšími výzvami sa stretávajú vaši zákazníci, keď chcú zamestnancom ponúknuť hybridné pracovné podmienky?

Sú to len veľmi triviálne veci. Ide o to, aby to bolo pre zamestnancov jednoduché a pohodlné. Naši zákazníci, ktorí sa rozhodli pre tento krok, začali napríklad tak, že poslali kuriéra do domu zamestnanca s kompletnou sadou potrebnej techniky – počítač, monitor, klávesnica, tlačiareň, stôl, stolička, slúchadlá. Takáto kancelária ako služba, aby ste mohli naplno pracovať doma. Ako druhú vec vyriešili jednoduchú identifikáciu v rámci firemnej siete pri vzdialenom prístupe, aby bol rovnako pohodlný ako v kancelárii, ale zároveň bezpečný. Vďaka dnešným hybridným nástrojom nebudete vedieť, či sedíte v práci alebo v kaviarni, na pláži alebo vo vlaku. Nemusíte nič nastavovať, a pritom pracujete vždy bezpečne.

S akými problémami sa stretávajú spoločnosti pri digitalizácii?

Na úrovni vedenia organizácií nevidia výhody, ktoré to prinesie, takže nikto účinne netlačí na nasadenie vo firme. Argumenty pre digitalizáciu sú však jasné – vyššia efektivita a spokojnejší zamestnanci.

Vyvíja pandémia dostatočný tlak na digitalizáciu organizácií?

Áno, ale bohužiaľ čelí kríze. Rozpočty v podnikoch nie sú veľmi dostupné. Začaté projekty boli ukončené, ale nové sa nezačínajú. Pokiaľ ide o začínajúce podniky, sektor fintech je stále silný, ale tradičné podniky hospodárstva stoja na mieste. Typicky sa napríklad montážne závody nikam neposunuli, automobilový priemysel stojí na mieste. Budúcnosť určite vidím v úplnej transformácii hospodárstva, automobilový priemysel nemá veľkú budúcnosť, keďže nie je schopný kúpiť ani potrebné čipy a výroba stojí peniaze. Desaťtisíce zamestnancov však sedia doma a mohli by pracovať inde v podnikoch, ktoré niečo produkujú.

Je pre firmy problém kompletne zvládnuť všetky kancelárske riešenia, ktoré dnes potrebujú? Či už ide o bielych golierov alebo pracovníkov v teréne?

Nie je ľahké ho dobre zvládnuť. Používateľ sa často stráca ako zákazník IT oddelenia, pričom by mal byť v pozícii, že všetko sa robí pre jeho pohodlie a lepší výkon. Chýba tiež premýšľanie o tom, aké údaje daná osoba potrebuje, v akom zariadení a na akom mieste. Ak nezabudnete na tieto dve veci, bude vám to vyhovovať.

Môžeme povedať, že cloud je univerzálnym riešením alebo odpoveďou na digitalizáciu či prácu na diaľku?

Asi by som nepoužil výraz univerzálne riešenie, to je príliš široký pojem. Riešenie týchto problémov je však vďaka nim veľmi jednoduché a príjemné. Dnes môžete v prípade potreby simulovať prácu v kompletnej kancelárii, dokonca len so smartfónom, klávesnicou, monitorom a internetom. Samozrejme, nie je to trvalé riešenie, ale v prípade potreby je dostatočne funkčné.

Akú úlohu dnes zohráva správa identít v podnikovom riadení IT?

Táto téma sa začína otvárať a v nasledujúcich mesiacoch bude jednou z hlavných, ak nie hlavnou témou. Koniec koncov, je to základ pre digitalizáciu spoločnosti a umožnenie práce odkiaľkoľvek. Každý zamestnanec musí mať možnosť ľahko sa autentifikovať v podnikových systémoch, ale zároveň musí podnikové IT poskytovať dostatočné zabezpečenie. Zjednotenie identity používateľa vo všetkých zariadeniach a prostrediach bude preto kľúčové. Bohužiaľ, spoločnosti sa dostatočne nezaoberajú bezpečnosťou, zvyčajne ju začnú riešiť až vtedy, keď sa vyskytne problém.

Bezpečnosť je tak trochu skrytý problém, však?

Áno, ale veľmi dôležitý a zároveň podceňovaný. Pre pokoj vedenia spoločnosti je potrebné mať zabezpečenie. Navyše tieto technológie prinášajú používateľom pohodlie. Je to teda dvojité víťazstvo. Meno a heslo už nie sú dostatočným nástrojom; dnešným štandardom by malo byť overenie samotného zariadenia a dvojfaktorové overenie používateľa, možno prostredníctvom aplikácie v zabezpečenom zariadení.

Je pre vás systém Android už bezpečným zariadením?

Iste, už existujú modely telefónov, ktoré spoločnosť Google autorizuje pre systém Android Enterprise, a nie je s nimi absolútne žiadny problém. Z môjho pohľadu sú svety iOS a Android odlišné, najmä pokiaľ ide o rozmanitosť systémov, ale spoločnosť Google v poslednom čase intenzívne pracuje na zabezpečení a bezpečnosť certifikovaných zariadení je už dostatočná. Je nám jedno, s akým systémom pracujeme, Apple sa v Česku začína veľmi rozširovať, ale Android je stále dominantný v miestnych firmách, zatiaľ čo Apple vedie v nadnárodných spoločnostiach.

Ako sú české spoločnosti pripravené na správu identít a aké nástroje by podľa vás mali používať?

Rozmýšľajú o tom, začínajú to riešiť. Nie je potrebná žiadna dramatická príprava, len odhodlanie. Za seba by som odporučil začať s technológiami Microsoft 365, čo je užitočné najmä pre spoločnosti, ktoré majú históriu spoločnosti Microsoft a možno tradične používali Active Directory. Existuje veľa rôznych plánov a nástrojov, ale my vám môžeme rýchlo pomôcť. Spoločnostiam, ktoré nie sú členmi spoločnosti Microsoft, by som odporučil technológiu Okta, ktorá dokáže veľmi dobre publikovať rôzne identity používateľov v heterogénnom cloudovom prostredí.

Stretávate sa v Českej republike čoraz častejšie s technológiami Unified Endpoint Management (UEM), alebo stále prevláda Enterprise Mobility Management (EMM)?

Ide to pomaly, firmy s nami o tom ešte len začínajú hovoriť a pripravovať projekty. Hlavnou výhodou prechodu na UEM je jednotné prostredie pre používateľov všetkých zariadení a tiež pre oddelenie IT, ktoré má potom jednoduchšiu správu všetkých zariadení. Mobilné riešenia môžu byť v niektorých ohľadoch oveľa bezpečnejšie ako prenosné počítače. Napríklad databázu spoločnosti môžete ľahko stiahnuť na USB z notebooku a ukradnúť ju, čo je z mobilného telefónu technicky nemožné. Mobilný telefón veľmi dobre oddeľuje pracovnú a súkromnú časť a nedovolí vám odovzdávať pracovné údaje. Údaje v cloude sú jednoznačne oveľa bezpečnejšie ako v lokálnom úložisku v prenosnom počítači.

Rozhovor pre CIO Business World.

Autor RADAN DOLEJŠ, šéfredaktor, CIO BW

Ďalšie články

Digitálnymi technológiami žijeme. A preto o nich aj píšeme.

Najnovšie články
Ďalšie články
1/10

Alebo nás kontaktujte priamo

Alena Valečková

Alena Valečková

koordinátor kancelárie

Kontaktujte nás

Vyplňte náš formulár, ozveme sa vám do niekoľkých dní s návrhom nezáväznej konzultácie.

Kontaktujte System4u